Congres 2014

Ook dit jaar startte het jaarlijkse OVO congres op donderdagmiddag. Er was in eerste instantie wat verwarring over het tijdstip waarop de aftrap zou zijn, maar al met al was de opkomst tijdens de opening wederom goed.
Dit keer startten we de middag bij het Grand Café Prachtig op een toplokatie met een prachtig uitzicht.
Na een drankje gaven we de eerste sprekers het woord en dat waren dr. Schlosser en mevr. Geers.
Dr. Schlosser is als orthopedisch chirurg werkzaam en daarnaast is hij actief binnen de Werkgroep Orthopedie Overzee.
Hij heeft een voordracht gegeven over projecten / missies waar hij zich voor heeft ingezet in Burkina Faso. Door middel van foto’s van deze missies werd het een inspirerend verhaal.

Als tweede spreker nam mevr. Geers de microfoon over. Ook zij zet zich in voor een actieve instantie, en wel “Artsen zonder Grenzen”.
Door de presentatie van mevr. Geers werd mede door middel van de vele foto’s en haar verhalen extra duidelijk hoe onwerkelijk de zorg in 2e wereldlanden is.

Na deze informele presentaties, waarbij de sprekers door hun enthousiasme voor hun werk niet uitgepraat raakten, was het tijd voor een borrel en een hapje. Natuurlijk was er tijd om oude bekenden en oud-collega’s weer eens te spreken in deze geweldige lokatie in Rotterdam.
Sommigen gingen even naar het hotel waar men verbleef om vervolgens ’s-avonds vanaf ongeveer 18:30uur de dag te vervolgen.
Grand Café Prachtig had een grandioos buffet voor ons bereidt. Iedereen kon langs het buffet lopen en een lekkere maaltijd samenstellen; het was een buffet met Italiaans tintje, waarbij er zowel uit koude als warme gerechten gekozen kon worden. Uiteraard kon een wijntje niet achterblijven.
Vervolgens ging de avond over in de feestavond, de DJ vermaakte ons met zijn muziek, het personeel verzag ons van een drankje en later van nog wat hapjes. De avond vloog voorbij en mag, denken wij, als zéér geslaagd genoemd worden. Helaas komt er aan elke gezellige avond een eind, zo ook aan deze. Vlak voor de klok van 1.00uur werd de tap gesloten en werd van ons allemaal verwacht deze prachtige lokatie te verlaten.
Een aantal feestbeesten hebben de avond vervolgd in één van de horecagelegenheden, zoals de Skihut. En anderen hebben gekozen voor hun toch al korte nachtrust.

De volgende morgen, vrijdag 7 februari, was voor veel van ons erg vroeg. Om 9.30uur werd iedereen verwacht in de Diamond Room van het WTC-gebouw zodat we om 10.00uur van start konden gaan met de jaarvergadering. Uiteraard was het bestuur nog vroeger uit de veren om de laatste hand te leggen aan deze congresdag.
Na de opening van de NOV-voorzitter prof. Dr. J.A.N. Verhaar konden we beginnen. Prof. Verhaar heeft namens het NOV Theo, Piet en Ad een mooie karaf mogen aanbieden voor hun jarenlange inzet.
Vervolgens opende Ad van der Veeken, secretaris van onze vereniging, dit jaar de vergadering, doordat Mark Booms als aftredend voorzitter helaas afwezig was. Doordat Mark de industrie in gaat, zal zijn voorzitterschap stoppen. Uiteraard hebben we niemand minder dan Theo Broeren wederom bereidt gevonden voor deze functie en hebben we hem opnieuw de voorzittershamer overhandigd. Uiteraard wensen we Mark veel plezier en succes met zijn nieuwe functie.
Theo neemt daardoor het woord over en de notulen van afgelopen jaar worden wederom goed bevonden.
Ad geeft te kennen dat de website vernieuwd is. Vervolgens wordt er medegedeeld dat de workshops maar matig bezocht worden en dat hier naar gekeken gaat worden om de workshops eventueel op een ander tijdstip te gaan organiseren in overleg met de firma’s. Daarna neemt Piet het financiële aspect onder de loep en geeft een korte uitleg over de wisselingen die zijn geweest van de banken waar de OVO haar rekeningen heeft lopen. Sonja Roefs en Ingrid Smienk, kascommissie, heeft de stukken goedgekeurd.
Er zijn nog enkele mededelingen door Piet, zoals: de nieuwe kascommissie, nieuwe incassoformulieren die teruggestuurd dienen te worden, het downloaden van de facturen die voortaan niet meer via de maatschappen verrekend kan worden en dat voortaan de factuur vóór een bepaalde datum voldaan dient te zijn, anders word je lidmaatschap tijdelijk gedeactiveerd. Verder dien je je adresgegevens en dergelijke zelf te controleren op de website.
Nog voordat we verder konden gaan met de accreditatie registratie, word er nog een dringende oproep door Theo gedaan voor nieuwe bestuursleden / bijscholing-commissieleden / congrescommissie-leden etc etc.

Na een korte break arriveren Hennie en Nicole van het LVO om het contract te tekenen voor de deelname aan het kwaliteitsregister.
Hennie en Nicole hebben een presentatie gegeven om meer duidelijkheid te krijgen in dit register.

Na een koffiepauze, waarbij iedereen ook al de gelegenheid kreeg om de stands te bezoeken zijn we verder gegaan met het educatieve gedeelte.
Om te beginnen heeft dr. van der List het woord gegeven aan dr. van Heeswijk.
Dr. van Heeswijk geeft een presentatie genaamd “License to kill” wat gaat over spondylodese-chirurgie.
Vanaf 2004 is hij bekend met nagivatie-technieken tijdens zijn operaties, omdat degeneratieve ruggen een afwijkende anatomie hebben, door de navigatie kun je oa de optimaalste inbrenghoek, schroefdiameter, en –lengte bepalen, er is minder röntgenstraling nodig, betere uitlijning waardoor nauwelijks herplaatsing noodzakelijk is.
Uiteraard heeft navigatie ook nadelen, te denken aan: technische afhankelijkheid, dure investering, ervarenheid gehele OK-team, tijdrovend etc.
Na deze enthousiaste presentatie was er een lunchpauze, waarbij er wederom een bezoek gebracht kon worden aan de diverse stands.
De lunch was zoals altijd goed verzorgt met lekkere sandwiches, wraps en fruitsalades.

Om ongeveer 13.45uur heeft prof. Dr. de Kleuver het woord genomen. De Kleuver is werkzaam in het St. Maartenkliniek en in het VU.
Doordat hij zijn presentatie begon met de vraag wat men wilde weten, heeft hij breedschalig verteld over de deformiteit van de wervelkolom met hierin het verleden, hedendaagse chirurgie en toekomstige chirurgie meegenomen.
Zo hebben we een filmpje kunnen zien van vroegere chirurgie met een gipscorset en een flinke botspaan uit de tibia. Vervolgens heeft hij verteld over de hedendaagse behandeling hierbij juist compressie word gegeven in plaats van distractie met behulp van staven en schroeven.

Als 3e spreker was dr. ten Ham uitgenodigd voor bekkenosteotomieën bij kinderen en jong volwassenen.
Na de anatomie behandeld te hebben ging het verder over de behandeling van congenitale heupdysplasie en letsel door cerebrale parese. Afhankelijk van leeftijd, indicatie, reden afwijkingen en de plaats van de afwijking word een bekkenosteotomie-behandeling gekozen.
Uiteindelijk treed er hoe mooi een behandeling is uitgevoerd altijd artrose op bij deze patiënten.

Rond de klok van 15.10uur hebben we een korte break genomen, de planning liep iets uit door de interessante presentaties, dus hebben we de theepauze ingekort om toch nog op tijd de dag te kunnen beëindigen.
Drs. Van Dijck was de laatste spreker van de dag. Hij vertelde dat hij over fracturen bij kinderen mocht vertellen, in het Franciscus ziekenhuis had hij voorheen veel kinderen behandeld met fracturen. Momenteel is hij werkzaam in Medinova kliniek, waar hij bijna geen kinderchirurgie doet.
Doordat er tegenwoordig veel meer extreme sporten worden gedaan, ook al door jonge kinderen, zijn er van de traumagevallen ongeveer 20% ook daadwerkelijk fracturen en dan meer bij jongetjes als bij meisjes.
Doordat de botstructuur bij kinderen anders is als bij volwassenen zien we hier ook andere fracturen. Meest voorkomende fracturen zijn: pols-, vinger-, metacarpaal-, en clavicula-fracturen.
Schrikbarend is dat 10% van de gevallen waarbij kinderen onder de 36 maanden oud zijn, voort komt door kindermishandeling.

De dag werd afgesloten en iedereen heeft een presentje mee naar huis gekregen.