Congres 2013

Donderdag 7 februari was er zoals bekend wederom de eerste dag van het OVO jaarcongres. Dit keer startten we de middag
om 15:00 uur in het voormalig Haarlemmermeerstation “Macy’s” met een gezellige bijeenkomst.
Na een drankje gaven we de eerste spreker het woord en dit was dr. W.J.F. van Zoest. Hij is als orthopedisch chirurg werkzaam in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop en daarnaast is dr. van Zoest sportarts van het Nederlands herenhockeyteam.
Hij gaf ons een enthousiaste presentatie over zijn ervaring als sportarts tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.
Als tweede spreker was dr. M. Vischjager aan het woord. Dr. Vischjager is werkzaam in Medinova Zestienhoven te Rotterdam en heeft ons een presentatie gegeven over VKB operaties, dubbelbundeltechniek of te wel dubbeltunneltechniek en de éénbundeltechniek. Zijn visie hierop en of dit een hype is van nu? Of word dubbeltunneltechniek de toekomst?
Na deze informele presentaties was het tijd voor een borrel en een hapje. Natuurlijk was er nu zeker tijd om oude bekenden en oud-collega’s weer eens te spreken in deze gezellige lokatie.
Om ’s-avonds vanaf 18:30uur de dag te vervolgen bij “Macy’s” met een “Walking Dinner”. Terwijl iedereen zijn / haar entree maakte en onder het genot van een drankje stond te kletsen met collega’s / oud-collega’s, werden de hapjes geserveerd. Zoals voorgerechtjes, hoofdgerechtjes en desserts. Terwijl de feestavond verder ging, de DJ ons vermaakte met zijn muziek en de mensen zich verspreidden, werden er de hele avond door allerlei hapjes geserveerd en de drankjes kon door iedereen aan de bar besteld worden.
Helaas komt er aan elke leuke, gezellige avond een eind. Zo ook aan de avond. Voor velen eerder dan verwacht gingen de lichten aan, de muziek uit en stopte het barpersoneel met drankjes schenken. Sommigen zullen de avond verder hebben beleefd in één van de vele andere horecagelegenheden van Amsterdam. Anderen hebben gekozen voor hun toch al korte nachtrust.
De volgende morgen, vrijdag 8 februari, was voor veel van ons erg vroeg. Aangezien het programma om 10.00uur in de RAI daadwerkelijk begon met de jaarvergadering van het OVO met vooraf een welkomstwoord van dr. J.A.N Verhaar.
Tijdens de jaarvergadering kwamen er een aantal zaken aan de orde. Uiteraard het aftreden als voorzitter van niemand minder dan Theo Broeren. Via deze weg willen we hem nogmaals hartelijk bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het OVO.
Theo heeft de voorzittershamer over mogen dragen aan Mark Booms. Mark was al bestuurslid, maar gaat voortaan als voorzitter van het OVO door.
Als nieuwkomeling in het bestuur hebben we Stephan Jurjus van harte welkom geheten en wensen hem veel plezier met zijn werkzaamheden als bestuurslid. Stephan volgt Johan Snoek op.
Johan is jarenlang bestuurslid geweest en heeft ontzettend veel voor de OVO gedaan al die jaren en daarom wil het bestuur de toch al bescheiden Johan erelid maken.
Nadat de notulen van 2012 goed zijn bevonden, het financiële aspect is besproken en er een korte uitleg is geweest van de accreditatie registratie, waarbij naar voren is gekomen dat de samenwerking met het Kabiz gestopt is, word er nog besproken dat er voortaan een congres / evenementen / bijscholingen-commissie in het leven is geroepen.
Ook word er gevraagd of een ieder er zorg voor wilt dragen dat zijn / haar emailgegevens correct bekend zijn bij het bestuur, omdat er voortaan geen / weinig post meer verstuurd zal worden.
Na een koffiepauze, waarbij iedereen ook al de gelegenheid kreeg om de stands te bezoeken zijn we verder gegaan met het educatieve gedeelte.
Om te beginnen heeft dr. R.J. van Heerwaarden uit St. Maartenskliniek te Woerden gesproken over de “open en gesloten osteotomiën van de tibia”.
Dr. van Heerwaarden heeft een erg leuke, interessante, duidelijke en interactieve presentatie gehouden. Het publiek werd uitgedaagd om mee te denken in de afwegingen om voor een open of gesloten osteotomie te kiezen.
Er zijn verschillende facetten waar een orthopeed aan zal denken in zijn keuze. Te denken aan: kostenaspect, stabiliteit, botheling / genezing, beenlengte, richting van zaagsnedes, gebruik van wiggen in de vorm van tricalciumfosfaat of bekkenkambot, complicaties als N. peroneusletsel, belastbaarheid in revalidatieproces en de correctie die noodzakelijk is.
Na deze enthousiaste presentatie was er een lunchpauze, waarbij er wederom een bezoek gebracht kon worden aan de diverse stands. De lunch was zoals altijd goed verzorgt met lekkere broodjes en pizzabroodjes.
Om ongeveer 13.45uur heeft dr. A.W.F.M. Fievez de dag voortgezet. Dr. Fievez is werkzaam in Medinova te Breda en heeft ons een erg interessante voordracht gegeven over de achterste kruisband plastiek én de laterale band reconstructie.
Posterolaterale instabiliteit komt veel door sportongevallen en trauma’s in bv. het verkeer, waarbij de energie de grootte van het letsel bepaalt. Om te bepalen welke behandeling noodzakelijk is, moet er in eerste instantie gediagnosticeerd worden welke weefsels defect zijn en hoe groot de instabiliteit is.
Veel gesproken te hebben over plastieken en osteotomiën van de onderste extremiteit, gingen we verder met dr. M.J.M. Driessen, werkzaam in het Orthopedium te Delft en opereert met name veel “Hemi-knieprotheses” en specifiek genoemd de “Oxford”.
Dr. Driessen heeft erg veel ervaring met deze prothese en heeft inmiddels met zijn team voor veel “problemen” een oplossing gevonden / bedacht.
De Oxfordknie is een complexe prothese, waarbij veel ervaring gewenst is.
Inmiddels hebben we 3 zeer leuke, interessante, leerzame en enthousiaste sprekers gehoord en is er even tijd voor een koffiepauze van een kwartiertje om even alles te laten bezinken en dan gaan we verder met de laatste spreker.

Dr. P.H.J. Klop is werkzaam in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis met de lokaties: Goes, Vlissingen, Zierikzee en Middelburg.
Dr. Klop heeft een presentatie gegeven over “Toegang tot de knie achter de Vastus langs”. In verhouding tot wat men zou verwachten in deze tijd, is dit een niet-minimaal invasieve techniek. Wat wel een groot voordeel is voor de patiënt dat er een goede pijnstilling mogelijk is door lokaal infiltratie en een snellere revalidatie. Patiënten moeten dezelfde uit bed en moeten de tweede dag al mobiliseren om zo ook sneller naar huis te kunnen.
Verder heeft dr. Klop zijn presentatie ook algemeen over knieprotheses gehouden, waardoor er voor veel OK-assistentes herhaling van de besproken behandelingen was.
Het volgende OVO congres in 2014 zal zijn op 6 & 7 februari in Rotterdam!
Als afsluiting van dit OVO congres 2013 heeft dagvoorzitter dr. Dijkstra iedereen hartelijk bedankt en uitgenodigd voor een hapje en drankje.
Van het bestuur heeft iedereen die nog aanwezig was een certificaat in ontvangst mogen nemen en een zoals altijd een leuk presentje en wel een verbandtrommel voor in de auto en een lekkere fles rode wijn!