‘Oorlog in de operatiekamer’ door Maaike Hoogewoning

Oorlog in de operatiekamer’, belevenissen van een militair operatieassistent in Afghanistan.

 

Mijn naam is Maaike Hoogewoning, 37 jaar, gehuwd en ik ben moeder van twee kinderen. Sinds 2007 ben ik als militair operatieassistent werkzaam voor Defensie. Naast een aantal oefeningen in het buitenland ben ik tot nu toe vier keer op uitzending geweest : 2009 – KFOR (Kosovo), 2010 en 2011 ISAF (Afghanistan) en 2018 OSG (Middellandse Zee).

Een aantal jaar na de bewuste uitzending waarover mijn boek gaat, kwam het idee iets met mijn toen opgeschreven dagboek te gaan doen. Veel mensen om mij heen hadden interesse in wat ik nou eigenlijk doe wanneer ik op uitzending ben. Zo ben je weer terug van je vakantie, je hebt een lekker kleurtje hoor, waren soms de uitspraken die ik te horen kreeg. Natuurlijk wordt ik snel bruin wanneer het buiten 50 graden Celsius, of soms wel meer is, en je alles te voet aflegt op de basis. Maar desondanks was het geen vakantie kan ik je vertellen.

Het vertellen doe ik acht jaar later met mijn boek Oorlog in de operatiekamer. Hierin beschrijf ik wat er gebeurt in het militair ziekenhuis tijdens mijn uitzending in Kandahar, Afghanistan. Over mijn inspanningen om samen met mijn collega’s, de zieke en gewonde collega’s, maar ook Afghaanse burgers, te helpen met de beste geneeskundige zorg die wij kunnen leveren. Inspanningen waarbij zoveel verschillende emoties zich aandienen. Het is zo dubbel, leven en dood, geluk en verdriet zo dicht bij elkaar beschrijf ik in mijn boek.

Ook toon ik hoe het dagelijks leven op een militaire basis in een missie is en hoe met de dreiging en spanning wordt omgegaan. Ik laat zien wat dit kan doen met jezelf als militair, maar ook met het thuisfront, de familie thuis. Ik stuurde mijn thuisfront regelmatig delen van mijn dagboek om hen zo op de hoogte te houden van al mijn belevenissen. Voor zo goed als ik kon. Want hoe kan ik thuis vertellen dat ik een paar keer per dag op de grond moet gaan liggen omdat er raketten op de basis worden afgevuurd? Of hoe vertel ik dat er op een dag drie jonge Amerikaanse collega’s zijn overleden bij mij in de operatiekamer? Ik wist dat ik in de hel op aarde terecht zou komen in Afghanistan, maar er daadwerkelijk dan ook zijn, zien, horen, ruiken en voelen is toch echt een ander verhaal.

 

Generaal b.d. en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in

zijn voorwoord in dit boek: Dit boek gaat over een gedreven professional in

uniform, maar onder dat uniform zit ook gewoon een kwetsbaar mens. Het is

een boek dat een mooi inzicht geeft in een wereld die velen niet kennen. Het

is een boek dat om respect vraagt!

 

 

Het boek is te bestellen via: https://www.we-publishing.nl/oorlog.html (Gratis verzending)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *